full

Ορφέας ο μέγας διδάσκαλος. Συνέντευξη Δρ Αγγελικής Κομποχόλη, Φιλόλογου & Λαογράφου

Η συνέντευξη που έδωσε η Αγγελική Κομποχόλη για την εκπομπή "Άνθρωποι και ιστορίες" για τον Ορφέα, τον μέγα διδάσκαλο, μουσικό και μύστη. Μου είπε πράγματα που ομολογώ δεν ήξερα! Με τον μοναδικό της τρόπο μετέδωσε τη γνώση σε όσους την άκουσαν. Άνθρωποι σαν την κυρία Κομποχόλη είναι πολύτιμοι

Η δρ. Αγγελική Κομποχόλη γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990). Υπότροφος του ΙΚΥ, υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο του 2008. Για τις εθνογραφικές ερευνητικές εργασίες της τιμήθηκε με επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών τις χρονιές 2002, 2006 και 2010.

Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εθνολογικής Εταιρείας και της SIEF (Societé Internationale d’ Ethnologie et de Folklore), έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά κι έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφική θεώρηση του αρχαίου ελληνικού λόγου και πολιτισμού.

Tα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται με την προβολή της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και με τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας. Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές και φεστιβάλ, στα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στα προγράμματα διδασκαλίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε παιδιά του Ιδρύματος Β & M Θεοχαράκη και στο Harmony project του Health Being Institute of London-College of Medicine (2017, 2018) διερευνώντας την εφαρμογή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής.

Τέλος, ως παλαιό μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Ομπρέλα και της Ε.Π.Ο.Σ (Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων) ασχολήθηκε επισταμένως με την λογοτεχνική αρθρογραφία και κριτική κι είναι συνεργάτης πολλών λογοτεχνικών επιστημονικών περιοδικών, διαδικτυακών και μη. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπες συλλογές, θεατρικό της μονόπρακτο έχει παρουσιασθεί στην Εταιρεία Χριστιανικού Θεάτρου το 2007, ενώ τις χρονιές 2017 και 2018 συμμετείχε στην ποιητική Ιntelligenzia που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η σελίδα μου: https://angeligeorgia.gr

Το προφίλ της κας Κομποχόλη

https://www.facebook.com/aggeliki.kompocholi.7/

Συνεντεύξεις που έχει δώσει

ΦΡΥΚΤΩΡΊΕΣ. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΌ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΌ ΚΑΝΆΛΙ

https://www.fryktories.net/Τέχνη-εστί-το-φιλοσοφείν.php

https://giatioxi.gr/epikouros-aggeliki-kompocholi/

Κύκλος 6 Online σεμιναρίων με ενδιαφέροντα θέματα στο Αλφάβητο Ζωής:

δήλωση συμμετοχής: lifealphabet@gmail.com

About the Podcast

Show artwork for Συζητώντας με την Γεωργία
Συζητώντας με την Γεωργία
Interviews

About your host

Profile picture for Γεωργια Αγγελή

Γεωργια Αγγελή

Οι εκπομπές μου
Μύθοι και πολιτισμοί
Μια ραδιοφωνική εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει η Γεωργία Αγγελή. Παρουσίαση Μυθολογίας και Ελληνικής και από άλλους πολιτισμούς. Με θεματικές όπως, θεοί, η δημιουργία του κόσμου, ήρωες, δραματικά γεγονότα, ιστορίες έρωτα θνητών και θεών και ιστορικά γεγονότα κάθε πολιτισμού. Λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο με ανθρώπινες αξίες: αγάπη, φιλία, καλοσύνη, δικαιοσύνη, ελευθερία, ξεπέρασμα δυσκολίων, πως ξεπερνάμε τον φόβο, η νίκη απέναντι στο θάνατο και το φόβο κ.ά.), συμβολικά παραμύθια, αιτιολογικά (που εξηγούν καιρικά φαινόμενα, πως απέκτησαν ιδιότητες τα ζώα κ.ά.), ήρωες, ατρόμητες γυναίκες, παιδιά που υπερνικούν δυσκολίες, συμβολισμοί για την πορεία του ανθρώπου προς την ενηλικίωση κ.ά.
Παρουσίαση εκλεκτών βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας κυρίως ελληνικά με συνέντευξη συγγραφέα, αλλά και αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Συχνά καλεσμένοι επαγγελματίες που υποστηρίζουν το παιδί και την οικογένεια.
Ιστορίες σοφίας από όλο τον κόσμο που επικεντρώνονται σε αξίες, στη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, αντιμετώπιση δυσκολιών, ειρηνική συμβίωση με τους άλλους και γενικά μαθήματα ζωής. Η εκπομπή απευθύνεται και σε ενήλικες και παιδιά.
Τα θέματα της εκπομπής συλλέγονται κατόπιν έρευνας της Γεωργίας Αγγελή σε παλιές και σύγχρονες εκδόσεις. Αρκετές φορές υπάρχει δωροθεσία βιβλίων από τον συγγραφέα.
Σκοπός της εκπομπής είναι η διάδοση των παραμυθιών, της μυθολογίας και του καλού βιβλίου.

Άνθρωποι ιστορίες
Παρουσίαση βιβλίων αυτοβελτίωσης, ενθάρρυνσης, παρακίνησης ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Κλασικά βιβλία για την επιτυχία στην ζωή, στην καριέρα, στην οικογένεια. Βιβλία ψυχολογίας που επικεντρώνονται στα θέματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του, οι οικογενειακές σχέσεις, οι ερωτικές, οι φιλικές, οι σχέσεις στην εργασία, δυσκολίες, περιοριστικές πεποιθήσεις ό,τι έχει σχέση με τα θέματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ακούγονται αποσπάσματα από αυτά τα βιβλία και σε κάθε εκπομπή υπάρχει ανάλογη θεματική. Όταν το βιβλίο έχει γραφτεί από Έλληνα συγγραφέα υπάρχει συνέντευξη του συγγραφέα για το βιβλίο αλλά απαντάει και σε ερωτήσεις από τους ακροατές που έχουν επιλέξει από ερωτηματολόγιο που αναρτάται στα Social μέρες πριν την εκπομπή.
Επίσης παρουσιάζονται λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, κοινωνικά, μυστηρίου, ερωτικά, περιπέτεια κ.ά. με συνέντευξη του συγγραφέα όπου λέει για το βιβλίο, το συγγραφικό του έργο και τις σκέψεις του που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου.
Τα θέματα της εκπομπής συλλέγονται κατόπιν έρευνας της Γεωργίας Αγγελή σε παλιές και σύγχρονες εκδόσεις. Αρκετές φορές υπάρχει δωροθεσία βιβλίων από τον συγγραφέα.
Σκοπός της εκπομπής είναι η ενδυνάμωση, ενθάρρυνση και η στήριξη του ανθρώπου και η διάδοση του καλού βιβλίου.
Φωτεινά καλημεράκια με την Γεωργία
Είναι 20λεπτη πρωινή εκπομπή για παιδιά που μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 έως 7.50. Στην εκπομπή ακούγεται ένα παραμύθι, ένα ποίημα και τραγούδια που συνοδεύουν τα παιδιά στην πρωινή τους προετοιμασία για το σχολείο. Παραμύθια λαϊκά αλλά και επιλεγμένα αποσπάσματα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Ποιήματα που έχουν γραφτεί για παιδιά από Έλληνες και ξένους ποιητές. Τραγούδια παιδικά επιλεγμένα από δουλειές Ελλήνων συνθετών. Θέμα των παραμυθιών είναι οι ανθρώπινες αξίες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά αγάπη, φιλία, καλοσύνη, δικαιοσύνη, ελευθερία, ξεπέρασμα δυσκολίων, πως ξεπερνάμε τον φόβο και πως αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους. Σκοπός της εκπομπής είναι να ξεκινάει η μέρα παιδιών και ενηλίκων με ένα θετικό μήνυμα. Στέλνω ΔΩΡΕΑΝ ηχητικά λαϊκά παραμύθια του κόσμου στο email σας τα οποία αφηγούμαι εγώ.
Αν θέλετε να μπείτε στη λίστα μου, στείλτε μου μήνυμα στο:
email angeligeorgia.storyteller@gmail.com